Meer Informatie

Kosten en vergoedingen

Ik werk als psychotherapeut zonder contracten met zorgverzekeraars, ook wel contractvrije zorg genoemd. Dit heeft als voordeel dat je als client zelf kun kiezen bij wie je hulp wil zoeken. En dat je zorgvezekeraar geen invloed heeft op de soort of de duur van je behandeling. Wel is het belangrijk je hiervan bewust te zijn, omdat het gevolgen kan hebben voor de kosten die je (deels) zelf moet betalen. Het is dus goed om je vooraf goed te laten informeren bij je zorgverzekeraar. 

GGZ zorg wordt vergoed vanuit je basisverzekering, maar die vergoeding is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en welke polis je hebt. De kosten van GGZ zorg vallen onder je verplichte eigen risico (voor 2025 is dit €385,-). Wanneer je een naturapolis hebt, vergoedt de zorgverzekeraar veelal niet het gehele bedrag, maar varieert de vergoeding tussen de 60-75%. Houd er dus rekening mee dat je een deel van je behandeling zelf moet betalen. 

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding is een verwijsbrief van je huisarts noodzakelijk. 

LET OP: bij sommige zorgverzekeraars is daarnaast ook een machtiging vooraf noodzakelijk voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders en/of bij bepaalde DSM diagnoses of aantal sessies. Informeer dus altijd bij je zorgverzekeraar. 

Verder zijn de volgende sites informatief:

Zorgprestatiemodel

In de GGZ wordt gewerkt met het “ zorgprestatiemodel” als bekostigingsmodel. Dit betekent dat de kosten berekend worden in zogenoemde zorgprestaties. Dit zijn de consulten (intake, behandelingsgesprek, diagnostiek) die hebben plaatsgevonden. De factuur is gebaseerd op het aantal consulten die hebben plaatsgevonden. Deze consulten worden maandelijks gefactureerd.

De tarieven voor een consult zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zijn afhankelijk van de discipline van je behandelaar, het type consult/verrichting (diagnostiek of behandeling) en het aantal minuten. De kosten voor de indirecte tijd (zoals verslaglegging, overleg met verwijzers, dossierbeheer en correspondentie) zitten in dit tarief inbegrepen. 

Je bent zelf verantwoordelijk om je factuur te betalen, je kunt deze facturen na betaling indienen bij je zorgverzekeraar om je behandelkosten te declareren. Het is dus afhankelijk van je polis hoeveel van je factuur vergoed zal worden.

Tarieven

Via deze link vind je een overzicht van de (door mij meest gebruikte) tarieven voor 2025. Deze tarieven zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld. De volledige lijst staat hier: www.zorgprestatiemodel.nza.nl

Voor Psychotherapiepraktijk Werksma gelden de tarieven voor Ambulant-kwaliteitsstatuut sectie II Psychotherapeut (Wet Big artikel 3).

De bestede directe tijd kan bestaan uit face to face contact, telefonisch contact, mailen of intercollegiaal overleg. De indirecte tijd die ook aan jouw behandeling wordt besteed, zoals de tijd voor voorbereiding, verslaglegging, overleg met verwijzers etc zie je niet apart terug op de factuur omdat die tarieven al in de directe tijd verdisconteerd is.

Gemiddeld duren de intakegesprekken (diagnostiek) 60 minuten per gesprek. Een behandelgesprek (behandeling) duurt 45 of 60 minuten waarbij de tijd die we besteden gefactureerd wordt. Een EMDR afspraak zal 60 of 90 min duren, en plannen we in overleg. Als er tussentijds inhoudelijk emailcontact nodig is zal ik dat ook factureren, voor 5 of 15 min behandeling (naar bestede tijd).

Als je de afspraak korter dan 24u van tevoren afzegt of niet verschijnt op de afspraak, dan wordt er een bedrag van €105 in rekening gebracht omdat die tijd wel voor je gereserveerd is. Dit bedrag kun je niet declareren bij je zorgverzekeraar.

 

Factureren

Je krijgt voor je behandeling maandelijks een factuur die je rechtstreeks aan Psychotherapiepraktijk Werksma betaalt en die je vervolgens zelf ter declaratie kunt indienen bij je zorgverzekeraar. In de factuur vind je de werkelijke tijd die aan jou besteed is. 

Tarieven onverzekerde zorg of zelfbetaling

Bepaalde klachten vallen niet onder de verzekerde zorg. Denk hierbij aan aanpassingsstoornis (burn out) of identiteitsproblematiek of rouw. We noemen dit Niet verzekerde zorg. Je kunt bij mij wel in behandeling voor dergelijke klachten, maar deze kosten betaal je dan zelf en zullen niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. 

Wanneer je klachten wel vallen onder de verzekerde zorg, maar je de kosten zelf wilt betalen, dan kan dit uiteraard ook. Het tarief is 100% van de door het NZa vastgestelde tarief.

Kwaliteitsstatuut en Privacy

Vanaf 1 januari 2017 zijn aanbieders van ‘geneeskundige GGZ’ verplicht een kwaliteitsstatuut openbaar te maken. Hier kun je het Kwaliteitsstatuut en het Privacystatuut van mijn praktijk inzien.

Klachtenregeling: Op de dienstverlening van Psychotherapiepraktijk Werksma zijn de Beroepscode (https://www.psychotherapie.nl/uw-beroep/beroepscode) en het klachtenregelement(https://lvvp.info/voor-clienten/wat-als-ik-ontevreden-ben-de-behandeling/klachtenregeling-volwassenen/) van toepassing.

Scroll naar boven